Željeznice RS tonu sve dublje: Gubitak za pola godine 14,4 miliona maraka

Bez autora
Aug 04 2011

Željeznice Republike Srpske u prvom polugodištu napravile su dodatni minus od 14,4 miliona maraka. S novim gubicima ovo javno preduzeće RS povećalo je akumulirani deficit na 181,3 miliona KM i manjak se sve više približava ukupnom kapitalu, čime se otvaraju stečajna vrata. Prosječan broj zaposlenih u Željeznicama RS na kraju juna bio je 3.614. Kao rješenje za ovog entitetskog gubitaša najavljivana je reorganizacija i sistematizacija radnih mjesta, što je u startu naišlo na probleme u menadžmentu. Zahtjev Vlade RS da Nadzorni odbor Željeznica RS razriješi četvoricu izvršnih direktora ili će oni biti smijenjeni, tek je polovično ispunjen. Nadzorni odbor za sljedeću je sjednicu, koja bi trebala biti održana ove sedmice, odgodio imenovanje privremenih rukovodilaca, ali je očito da sve zavisi od političkih interesa vladajućih stranaka u RS i, kako se ispostavilo, njihovih interesa i u Željeznicama RS.

Željeznice RS tonu sve dublje: Gubitak za pola godine 14,4 miliona marakaŽeljeznice Republike Srpske u prvom polugodištu napravile su dodatni minus od 14,4 miliona maraka.

S novim gubicima ovo javno preduzeće RS povećalo je akumulirani deficit na 181,3 miliona KM i manjak se sve više približava ukupnom kapitalu, čime se otvaraju stečajna vrata, javila je Fena.

Prosječan broj zaposlenih u Željeznicama RS na kraju juna bio je 3.614. Kao rješenje za ovog entitetskog gubitaša najavljivana je reorganizacija i sistematizacija radnih mjesta, što je u startu naišlo na probleme u menadžmentu.

Zahtjev Vlade RS da Nadzorni odbor Željeznica RS razriješi četvoricu izvršnih direktora ili će oni biti smijenjeni, tek je polovično ispunjen.

Nadzorni odbor za sljedeću je sjednicu, koja bi trebala biti održana ove sedmice, odgodio imenovanje privremenih rukovodilaca, ali je očito da sve zavisi od političkih interesa vladajućih stranaka u RS i, kako se ispostavilo, njihovih interesa i u Željeznicama RS.

A smjene i smanjenje broja članova trebali bi uslijediti i u Nadzornom odboru, pod čijim je nadziranjem gubitak izrastao na više od 180 miliona maraka.

Nezadovoljni sindikalisti

Nezadovoljni su i neki od sindikalista u tom preduzeću, pa traže od Vlade i Uprave da, kako kažu, ne krše sporazum o isplati dugovanja radnicima, koji su potpisali nakon trećeg štrajka od početka godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik